Чувство территории

Представьте. что вы пришли на пустынный пляж. Вы занимаете самое лучшее место: не далеко и не близко от воды, на доступном расстоянии от раздевалки и т.д. Подходит слeдующий отдыхающий… Не смотря на очевидную привлекательность именно вашей дислокации, и достаточности приоритетного места для вас обоих, его размещение в непосредственной близости от вас, вызовет у вас подсознательную агрессию. Мол: “что тебе места мало…”.

Это касается любого вида размещеия, где бы то ни было, и что самое интересное, чего бы то ни было. В кафе, в автобусе, на скамейках в парках, в аудитормях люди рассаживаются, занимая слкдующее по удобству место на максимальной дистанции от занятого. Более того, мы стремимся подобным же образом расставлять свои вещи, товары, дома, цветы в саду и прочее. Это так привычно, что мы этого “не видим”.

Незнакомые люди в тесном пространстве – это сильнейший стресс. По этой причине. мы недолюбливаем мечущихся продавцов. а-ля “вы что-то хотели?”, нам не нравятся, когда в раздевалке “сваливают” Наши вещи. а в магазине Наш товар. вроде бы логично, ставят на один стенд с другими.

Iedomājamies: Jūs atnācāt uz tukšo pludmali. Ieņemiet labāko vietu to, kas nav tālu, bet nav arī tuvu ūdenim, pieejamā attālumā no ģērbtuvēm, uc. Pienāk nākamais atpūtnieks… Neskatoties uz Jūsu dislokācijas acīmredzamajām priekšrocībām, un vietas pietiekamības jums abiem, tā izmitināšana Jūsu tuvumā, izraisīs Jūsu zemapziņas agresiju: “It ka nav pietiekami vietas…”.

Tas attiecas uz jebkāda veida izvietošanu, kur vien tā varētu būt, un, kas ir visinteresantākais kas lai tas vien nebūtu. Kafejnīcās, autobusos, uz parka soliņa, klases telpās cilvēki sēž, ieņemot nākamo ērtāko vietu, kas atrodas vistālāk no aizņemtā. Turklāt mūsu mērķis ir tāpat organizēt arī savas mantas, mājas preces, ziedus dārzā u.tml. Tas ir tik ierasts, ka mēs to pat “neredzam”.

Svešinieki slēgtās telpās – ir spēcīgākais stress . Šī iemesla dēļ. mums nepatīk sasteigtie pārdevēji. a’la “Vai Jūs kaut ko vēlaties?” mums nepatīk kad ģērbtuvē “izgāž” mūsu drēbes un mūsu preces veikalā, šķiet loģiski, liek uz viena stenda ar citiem.